Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2008 02:44 - Костов за българо-македонските отношения за проблема за езика и за предателската ,некомпетентната позиция на "специалиста"Първанов-Гоце
Автор: gorazd Категория: Политика   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
0




Иван Костов: Тук пред мен е една статия на проф. Добрин Мичев (сигурен съм, че Първанов знае кой е професор Добрин Мичев). Статията е открито писмо до г-н Георги Първанов, тогава председател на Висшия съвет на БСП (1997 година), в което го обвинява за това, че Първанов смятал, че България трябва да направи “компромис”, като признае “реалностите”: т.нар. македонска нация и македонски език. В отговор - Скопие да признае “общият корен на българския и македонския народ”. Това казва Добрин Мичев! И се позовава на едно интервю на г-н Първанов в македонски вестник, в “Нова Македония”, в което Първанов е похвален като модерен политик, който излиза извън (цитирам) “познатите български шаблони за македонска нация и македонски език и поради това – трябва да му се издигне приживе паметник в Скопие”. Аз питам: С какво тази позиция на г-н Първанов е ценна за защита на българската национална сигурност и българските интереси?!
Това се твърди през 1997 година, когато започва уреждането на проблема между България и Македония. Той трябваше да бъде решен, защото беше едно от условията България да започне преговори за членство в ЕС. Този проблем в отношенията, отклоняването на натиска на Македония, да накара българската държава да признае македонската нация и македонския език, беше тежка политическа задача. Тя беше решена от нашето правителство. Въпросът е, че тази теза – за македонската нация и македонския език по наше време никога не е ставала официална политическа теза!
Поради некомпетентност Първанов тогава твърди, че ние като държава трябва да признаем македонската нация и македонския език. Решението в съвместната декларация, подписана от мен и от Любчо Георгиевски, е, че България договаря да развива отношенията си, оставя всички възможности за развитие на отношенията и за уреждане на въпросите и едновременно с това – не признава македонска нация и се ограничава до формулата “македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония”. Това е максималното ниво на доброжелателност, което е постигнато от две правителства, които нямат нищо общо нито с БСП, нито със СДСМ. Защото по това време правителството, което уреди тези въпроси, беше правителството на ВМРО.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gorazd
Категория: Политика
Прочетен: 536456
Постинги: 8
Коментари: 362
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930